Svensk Norm

Svensk Norm var ett undersökande arbete som gjordes i Arvika under sommaren 09. De fem konstnärerna från Bastardproduktion träffade Arvikabor ur olika samhällsgrupper och ställde frågor kring normer, fördomar och förväntningar i lekfull och nyfiken research.

Det ledde till fem delprojekt under temat Svensk Norm 2009:

1. Darwins pojkar. En performance om människans oförmåga att anpassa sig. Med hjälp av den idrott som är mer specialiserad än andra; ishockeyn, utforskade och redovisade Dag, på Arvikas gator och torg, människans och i synnerhet mannens stereotypa och cementerade figur och dess begränsningar.

2. Tack för dansen, Sandras och Nicklas insamling av rörelser. 20 personer har delat med sig av sina avvikande rörelser, Arvika rörelser, personliga gester och vardagsrörelser. Sandra framförde samlingen av rörelser på torget på en presenning med de medverkandes namn på.

3. Fem Socialdemokratiska dansfilmer. Utifrån intervjuer med fem socialdemokratiska ledarmöter i Arvika kommun gjorde Tove fem rytmiserade fotofilmer med politikernas egna favoritlåtar som soundtrack.

4. The Power of My Own Construction. Johanna förhandlade med pensionerade kvinnor om vad man är beredd att göra i en performance på Arvikatorg.

5. Dokumentärfilmen. Nicklas och Sandra intervjuade 12 Arvikabor om sociala normer och deras personliga förhållanden till dessa.

Svensk Norm presenterades på torget i Arvika samt med filmvisning på Rits den 17 juni.

Med stöd av Konstnärsnämden samt Creative feminists projektledarutbildning.

svensk norm