Skippin’ through the graveyard

Page in English

En föreställning av och med Dag Andersson, Lars Bethke och Sandra Medina

”Scenkonst som så grundligt tar sina betraktare till nya fält är, faktiskt, inte så vanlig.”

Expressen Kultur

skippin 1

Foto: Andreas Johansson

Skippin’ Through The Graveyard – en country western musical.

Med svart humor, spirituell stämsång och extatisk linedance bjuder fyra osannolika missionärer på en himmelsk färd i sökandet efter meningen med tro. Med en frikyrklig besatthet ifrågasätter de sin dödlighet genom att utmana varandra och gravitationen i hopp om att komma undan helvetets heta eldar.

Vi är tre upphovsmakare bakom denna bluegrass/gospel-musical som tillsammans med vårt konstnärliga team har skapat ett väntrum med kristna förtecken.

Det började 2010 med att vi upptäckte vår gemensamma fascination för musikgenren och att vi samtidigt var förbryllade över texternas budskap som mest uttrycker meningslöshet, skuld, rädsla, trötthet och löften om att det blir bättre sen – om en bara står ut ett tag till. Det finns en komisk absurditet i det allvaret. Det fick oss att börja reflektera över vårt egna normaliserade kristna arv, hur formade vi är av dess begrepp, bilder och riter som omger oss i vår vardag.

Vi lever idag i ett mångkulturellt samhälle där viljan att höra hemma kanske är starkare än någonsin. Våra valmöjligheter har blivit fler men risken för polarisering större. Hur väljer vi att tillhöra en grupp utan att exkludera andra människor, tankar och idéer? Det är lätt att bli hemmablind, men hur extrem är normen egentligen?

skipin 6

Foto: Andreas Johansson

Recensioner

“Med suverän tajming och total kontroll av instrumenten – kropparna, rösterna, musiken – kastar de mellan olika stämningslägen.”

“Publiken häpnar och skrattar åt ensemblens krumbukter runt denna vår största fråga. Kanske för att ingen kan blunda för den. Och vare sig vi är troende eller inte tyngs och bärs vi av vårt religiösa arv.”

Nummer.se

 

Vi slipper se lammets blod flyta, men nog är detta ett själafiske i grumligt vatten.”

 Balansgången vacklar och föreställningen går över styr i en vattenorgie av Guds nåde.”

Svenska Dagbladet

 

”Det är sorgligt, skrattretande, tankeväckande och rörande om vartannat.”

”Publiken, eller ska vi tro: församlingen? tas tidigt med i processen, som växlar mellan andäktig, långtråkig väntan (på den som ska komma?) och en frenetiskt uppeggande aktivitet.”

Vestmanlands Läns Tidning

 

”Idel otippat: temat, formen, utvecklingen.”

”Här finns en musikskatt, här finns fyra artister som älskar den och känner den väl, men som också frågar sig: vad handlar detta om?”

Expressen

skipppin 7

foto: Håkan Larsson

Biografi

Skippin’ Through the Graveyard har med framgång spelats på ett flertal scener och i olika kontexter. Den hade premiär på Västmanlands teater och har efter det framförts i sin helhet på Dansens Hus i Stockholm, Folkets Hus i Rinkeby, Kulturens Hus i Norberg och på Kulturmaskinen i Riddarhyttan. Även rena musikframträdanden har gjorts på restaurang och café. I sommar uppfördes  föreställningen utomhus i Västerås, på Parkteatern i Stockholm och på Malmö Sommarscen.
skipin
Foto: Håkan Larsson

AV OCH MED Dag Andersson, Lars Bethke, Anders Larsson, Sandra Medina

SCENOGRAFI/KOSTYM Linda Irenedotter Ingemansson

MASK Maria Morgell

LJUS Christer Billström

LJUD Nicklas Sandström

DRAMATURG Mari Hedenius

LÄNGD 75 min

 

Med stöd från Kulturrådet, Stockholmsstad Kulturförvaltning.

En samproduktion mellan Bastardproduktion och Västmanlands teater och STDH

skippin post2

 

Video

Parkteatern sommeren 2013.